AZHAR & DIYANA


I made this widget at MyFlashFetish.com.

Sunday, January 31, 2010

Mati Hidup Kembali.......~



Dulu aku jahat,
Dulu aku nakal.
Kini aku kembali ingat,
Kini aku tau apa maksud akal.

Dulu aku alpa,
Dulu aku leka.
Kini aku sedar,
Kini aku peka.

Dulu aku lah raja,
Dulu aku lah ketua.
Kini aku sedar aku lah hamba,
Kini aku sedar aku tiada apa2.


Dulu aku megah,
Dulu aku gagah.
Kini aku pasrah,
Kini aku lemah.

Dulu hidupku penuh maksiat,
Dulu hidupku penuh laknat.
Kini hanya air mata dapat ku kesat,
Kini pada-Nya aku ingin bertaubat.

Dulu aku angkuh,
Dulu aku rapuh.
Kini aku tempuh,
Kini aku bertambah teguh.

Dulu.....aku menyimpang jauh,
Dulu aku hanyut.
Kini aku cuba mengayuh,
Kini aku cuba berpaut.

Dulu aku masih muda,
Dulu aku masih bergaya.
Kini aku sudah tua,
Kini aku bukan siapa2.

Dulu adalah sejarah,
Dulu nafsu adalah panduan.
Kini corak sudah berubah,
Kini Al-Quran sebagai panduan.

'masih belum terlambat.......'

by; MR.E

Video Percubaan...

video

Haa...untuk memastikan aku mendapat 'A' dlm subject Internet marketing ni, aku telah meng'upload' kn vide0 kt dlm blog aku nie.. hahahahahah

Chi0w!

Friday, January 29, 2010

Baaaad day............~

Ini hari aku xle tdo cz bdn rs sengal2... guling2 punye guling pn xpat tdo gak.
badan rs pns semacam jek.. adeh... so aku minum r ubat panadol.

sok pagi nyer aku tgk jam dah kul 9am..... hah????cls dow!!! PM kamil lak tu!! adeh..................
malang tul la naseb aku arini........

yg sakit,

jaa

CHiow~

Meng'Hantu'i hidup ku..........


Bile jek aku bukak facebuk aku, aku tgk kt pic profile.... uh uh aku ternmpk satu pic ni.....
aku terbahak2 tgk pic nie.... nie la kenangan namenye~

Dulu waktu aku Form5 kt skola Teknik Bkt Piatu Melake.....
Kitorang berpakat nk kna kn budak2 juni0r yg br daftar.... Kitorang pening pe la nk wat kt di0rg ni... nk bg diorg ingt kitorg sampai biler2. saje je nk kasi diorg pengalaman hahahahah!!

Suddenly membe aku ader satu idea bernas....dier nk jd hantu... hahaha itu suda baik!!
so petang tu kitorang setting sume mende alat2 tuk jd hantu. Tunggu la korg mlm kang!!

Malam pn menjelma....kitorg setup brg2 n start makeup. uh uh dh jd hantu dh!! penat2 mak bapak anta skola suh jd org bergune, tpp jd hantu plak... hahah...

Jam tepat lebey kuang dlm 1 setengah pagi.....kitorang start tutup lampu koridor kt asrama....~
dengan berbekal kn minyak atar yg atuk kwn aku bg mase dier balik dr mekah, kitorang pakai masing2 kasi bau wangi~

Kitorng mulekn ngn bilik aku....Juni0r aku name dier 'SingKong' (aku yg bagi hahaha) mmg ader mslh tdo berdengkur dan menyusah kn org. Kitorg slow2 approach.......

"Maarobukaa...~" membe aku cube takut2kn ngn nada garau.....
Senyap~ xde reply.....aih tdo mati syial budak ni!! xle jd!! one more tyme!!
"Maarobbu...."
"aku xkacao ko, ko jgn kaco aku....~" tetibe nada kecil bersuare......
uh uh rupenyer juni0r aku nie sedar rupenyer....dier wat2 tdo jek... takut rupenye!! hahahah!!
Yess mission accomplished!! kitorg berjaye menakut kn sorg mangse!! hahaha kami berjaye jd hantu!!

kitorg sangat hepi...masing2 ketawe berdekah2 cm sok xle nk ketawe lg dh. so, pastu kitorg proceed to the next victim! huhu.. kali ni budak bilik sebla plak..............

kitorang kali ni lebey advance...siap kaler2 merah kt mulut konon cm darah mengalir la... hikhik.
helo next victim., here we come!!!

Kitorng masuk slow2....keliling katil budak sekor ni. Dier ni budak Kelantan. Tp xreti ckp kelantan...so dier jd lamngse kitorg kali ni....

Kitorang mulekn ngn ayat bese..."Maarobbuka.....~"
xde respon..... aih..mls tul nk ckp berkali2... so skali lg kitorg ckp.... same gak dier xbgn gak.
kali ni aku dh mls nk kacau tp membe aku insist nk wat gak....
"Labaikallah humma labaik...."
"Laa takrabu zina..."
Tetibe..... "buk!!"
bunyi pe tu??? aku dh pelik....cm bunyi kuat jek....
"adeh...sakit!!" bunyi suare org mengerang sakit... aku pn cepat2 bukak lampu takut mende buruk jd...

Bile aku bukak lampu terus aku pg kat katil td..... skali bile aku tgk rupenye kwn aku tgh pegang muke...sambil mengerang sakit.

Rupenye dier kna tumbuk daa..... pastu kitrg masing2 ketawe berdekah2. Juni0r tu trus mintak maap. dier kate dier takot sangat sampai tertumbuk. hahahahah

So tu la last pengembaraan kitrg nk takot2 kn juni0r...menyesal da.......

Tula pengalaman manis aku kt sane.... uh uh

sekian..

Chiow~

Penemuan Harta 'Karun'??


Ni mase aku ngn bdk2 uma dh mls tgk uma bersepah...make kitorg jadikn satu hari tu hari mengemas seMalaysia....

byk gak la yg kitorg kemas kn...cm2 bende ade. Letey giler kemas...umah dh cm boley taruk sign kt pintu pagar tu "Zoo Segamat"..... punye la lame kemas sampai lebey kuang dlm 3 jam gak r.. huhu byk gile nk d kemas kn.

Waktu kitorg tgh kemas2 tu, suddenly aku terjumpe something yg agak pelik...... uik pe tu?? aku amek slow2...bile aku angkat rupenye ia sebuah buku.....~

aku sapu2 debu kt buku tu...pastu aku tgk pe dier tulis kt muke depan. Halamak!!! uh uh... cmne buku cmni ley bersepah nie...

maka dengan jase baik dan niat murni aku nk tlg kwn2, make aku hadiah kn buku tersebut pada house mate aku...

"nafiz, nah....mule kan la dgn hidup baru....." aku ckp pada kwn aku.

dier pn ngn selambe amek n kitorg siap amek gamba lg.....

semoga ko manfaat kn la buku "Panduan Sembahyang" tu ye Nafiz............. ~

(aku pn same je...hahaha!!!)

Chiow~

HARAM????

aku tengah lepak2 kt mapley...cm bese la...korg tau kn. mmg ader je muke aku lepak kt ctu. hari2 bazir mase n duit kt ctu jek. bkn dpt aper pn... hahaha saje je nk mkn sbb kdg2 tu mmg lapa...

nk d jadikn citer aku TER tengok plak biter ni... "Pahang keluar fatwa; Rokok adalah HARAM!!!"
uh uh?? sungguh ker??? ni pe men2 april fo0l ni hoi?? br bulan januari ni!!!

aku sungguh xpuas hati sampai aku balik uma sewa nie terus surf tenet.... uik?! betulla!!! alamak cmno nie?? haram ko?? eden xredi lagi nk bonti nie!!! hadoiyai!! mental wa cmni....

sok pagi nyer mak aku call..." Hah, dh tgk biter lom?? Ker ko purak2 xnk tgk??" aku reply selambe.."Tgk....sian org kt Haiti tu kn?? Gempa bumi...uh uh..."
"Bukan tu la!!" mak aku jwb dengan nada kalau aku ader kt ctu cm kna pelangkung.
"Owh ni mesti nk ckp pasal cuace kt cni eh?? Bile plak mak tgk cuace ni?"aku jwb...
" Rokok tu haram la!!" mak aku trus potong aku wat lawak....heh sebenarnye mmg aku dh tau niat mak aku call tu. saje jek nk usik2 uhuh... aku pn ckp " Tula skg ni kt Phang xle isap rokok la ye mak...?? naseb bek sy ader kt Johor."

"Berenti la syg oi...." mak aku jwb ngn nada mls nk lyn aku wat lawak. "heh ye la mak...sy cube k..."aku jwb..................

hadoiyai......camne ni...~

Chiow~

Pesan Seorang Rakan.......

Lepas satu hari kitorg lepak2 mlm tu aku, angah, zul, n beberape yg len lepak r kt mapley Al-Azwath. aku order teh o ais.. kitorg lepak n borak byk mende la.. pastu tetibe hujan renyai....

Dlm hujan renyai tu kitorang xubah tmpt tp stay je...naseb bek ujan tu kejap jek. so kitorang sambung r lepak ctu. Then aku pn citer pasal nk berjaye dlm hidup... pastu tetibe bunyi suare kwn aku, angah batuk kecil... di saat ini la sumenye bermula sebuah kesah yg memilukn.......

" aku skola x pandai. sampai SPm aku dh start keje. cr duit sniri, tp bukn tuk diri sniri....tuk family skali... Lepas SPM aku pegi K.L tuk cr keje. aku tdo kt terminal Pudu sbb bas sampai KL mlm... aku bgtau family aku aku ader interview kt KL tp sebenarnye xde. aku sniri nk cr keje kt sane. Bile bapak aku hulur RM50 n suh aku jimat2, aku cepat2 ckp xperlu.... aku xnk ssh kn dier. tp dier bg gak... aku terime je.

bile aku bangun pagi sok nye, aku terus cuci muke je. aku terus cr keje....aku xlengah kn mase lgsg. aku pk nk cepat sbb aku xde sape yg aku knl kat KL ni. yg plg best aku xde tmpt tggl lgsg. aku mmg tawakal je..... aku jln kaki dr pudu ke tmpt2 yg berhampiran.. cr keje sane sini..

satu pagi tu aku xjmp satu pn keje kosong...aku redha je. aku tau Tuhan akn tolong aku... so, petang tu lepas zohor aku terus sambung carik keje... aku pg kt satu hotel nie... aku doa sgt2 supaye aku dpt keje arini gak!! so aku terus masuk n jmp brader kt hotel tu n tny ader x nk pakai org.. alhamdulillah, dier kate mmg tgh nk pakai cleaner. aku hepi sgt2!!

mase brader tu bwk aku jmp boss dier, aku doa sgt kt TUhan supaye berikn kerja ni kt aku... then aku masuk dlm opis boss.........

Pendek kate boss tu terime je aku.. aku cm nk lompat je tp control la.. bkn keje dokter pn kn...cleaner je. pastu boss aku suh dtg sok tuk start keje....aku menggelabah. aku dh terpk cmne nk stay kt KL ni?? aku xde duit..... so aku doa lg kt Tuhan~

Tetibe brader yg bwk jmp boss td dtg kt aku n tny aku, 'kau stay mane? jauh x nk pegi keje?'
aku tersengih n jwb..' xde bang..saye xde tempat nk stay lgsg...' brader tu terkejut. Sekali lagi Tuhan tu nk tunjuk kuase, brader tu ckp...' Kau stay la umah abg dulu...bini abg xde. Dier kt uma mertua..." aku pn setuju jek....

Esok nyer, aku start pegi keje......

Lebey kuang dlm seminggu, brader tu ader satu berite buruk.. Anak dier kene masuk wad. Aku pn terpakse phm2 sniri xkn la nk duk uma dier sedangkn dier kna jge anak dier kt wad aku nk stay kt uma dier plak.... so aritu aku jmp boss......

' BOss, sy xde tmpt tinggal....boley x sy nk tumpang tggl kt hotel ni? mane2 pn boley boss...'
Boss jwb... 'hmm kt mane ko nk tgl??' aku jwb ' mane2 boley boss'....
akhirnye aku dpt tmpt...

aku pegi kt 'uma' baru aku tu.....Ya Allah sedey nye aku.....bwh tangge hotel tu ader satu store room... itu la tmpt aku...aku pasrah. aku mule kn hari ngn tido kt uma baru aku tu... aku cube lelap tp xle......aku saba..

sok nye aku bangun awal n trus call bapak aku... ingt nk ckp aku xjd keje KL...aku xle nk trus cmni.... tp bile aku call aku dgr suare bapak aku batuk2... dier xsehat rupenye. tp bile call dier yg tny aku sehat ke x dulu. aku pn jwb aku sehat.....biler dgr suare dier cmtu terus aku sayu...n aku ckp aku dh dpt keje kt KL. bapak aku terus hepi dgr....

Setiap mlm aku akan nangis kt 'uma' tangge aku tu....bantal tu dh penuh ngn air mate dr air liur basi.. hari2 aku kenangkn naseb aku. aku dgr nasehat bapak aku, jimat... aku jimat betul!! sehari aku cume mkn skali.... bile agak2 xde duit aku cume beli pisang...tu la mknan aku selame seminggu.

cmtu la hidup aku selame setahun lebey kt KL....hari2 aku cume mampu berd0a.....
alhamdulillah, Tuhan tu mmg adil...akhirnye pade satu hari aku dpt offer keje len kt government sect0r. aku amek je......ni la pe yg ko nmpk kt aku skg.. korg xtau pe yg aku rase sblm nie...

Hidup ni mmg akan ader cabaran...mmg banyak sgt. Tp ingat la...kalau korg ingt Tuhan, TUhan pn akn ingt korg....."

Cmtu la lebey kuang citer member aku tuh.... dh la tgh embun2 pagi...sunyi plak tu. ktrg trus senyap... xde la nk ketawe terbahak2 cm b4 diz.. yela, masing2 ingt Tuhan bile ssh je. huhuhu....

Balik tu, aku b4 tdo aku terkenangkn citer membe aku td..... aku pk, ingt cm aku je yg kna cabaran truk. rupenyer ader lg truk eh..... so aku bangun la kjap. aku isap rokok kt depan uma sambil pk citer td. pastu tetibe azan subuh.......~

alamak dh subuh ke??? kelas PM Kamel sok nie!! hadoiyai!! aku trus nk baring2 jap kasi dapat energy sket2 tuk clas sok. Bile aku baring tu...aku terdengar cm ader bunyi org ckp... 'Tangge'.... hah?? tangge?? aku pelik r...pastu aku trus teringat kisah member aku tdo kt tangge td... aku bagn slow2....aku pegi toilet~

aku senyap2 amek sejadah pas amek wudhu'.....aku smyg subuh...~

Tu je....

Chiow~

Kakak....kakak


Huhuhu...aku xtau nk ckp ape sbnrnye. tp lepas usha facebook td aku terjmp pic nie.. ni la kakak2 aku.. cute kn?? bese la, diorg r sll nasehat aku suh blaja. ikut ati aku cm nk keje je. tp diorg ckp blaja je dulu. abaikn pe org ckp.. make di sebabkn nasehat2 mereka, aku pn blaja la.... tp makin lame aku makin sonok plak blaja ni. heheh tu psl asek bertambah jek sem aku eh?? mengong tul. hahaha......

Kakak aku yg betul tu skg jd lecturer kt UIA plak. dier kate mls nk wt service lg. dulu dier doktor kat Hospital Melake, tp pastu dier apply jd lecturer. Haha....sukati dier la. Dier ngn abang ipar aku pn same je jd lecturer. bgs la... mayb sbb diorg kot aku ader sifat hormat lecturer. kalu x....heheh.

Kakak ipar aku tuh plak name dier Ruziana. sebaye ngn abg aku. dulu same blaja kt uitm s.alam... tp cmne dier jmp sesame aku xtaula... tah cmne ley terpikat kt abg aku tuh. abg aku tu dh la garang, kasar, kejam (huhuhuhuhu) tp kakak ipar aku tu giler penyaba, baik, sopan santun...tah cmne la dier ley ske kt abg aku pn xtau. cm pelik je. tula jodoh namenye eh...dier skg keje kt UPM serdang.. bhgn library.

Hah dh abis citer psl kakak aku ni...jom tido!! ngantuk la dow!!

Chiow~

4 FLAT!!bek dr hari2 yg lepas..

"Umo dh lanjut, xreti base lagi... nk ikut kn perangai memain sampai bile2 pn xkn puas main2 tuh..." tu la pesan kwn aku secare direct kt batang hidung aku smlm... aku redha kn n tadah je.. yelah betul pe dier ckp tu.. aku pn start sedar sket demi sket. uh uh npe la aku ssh nk ubah sikap aku nie.. kdg2 tu fade up gak trus cmni..

berdasarkn pesan2 kwn2 n family serta lecturers, aku cube tuk perbaiki diri aku nie.... cube tuk jd lg baik dr hari2 yg lepas. hehe insyaallah aku cube la...

make disebabkn itu, aku isytihar kn hari ni hari berubah ke arah kebaikan!! aku pasang azam baru... nk 4 flat!! korg gelak r....biar r guling2 ke hape, janji yg penting aku tau matlamat aku nk jd ape. mmg lawak pn tp ni aku siyes ni!! uh uh!! pd kwn2 sume, mari kiter maju jaye!!

pe lg...dh abis la... chiow!!

CHOOSE YOUR SONG:

Kenangan Rumah Sewa Uitm Segamat

Kenangan Rumah Sewa Uitm Segamat
After ktrg wat solat sunat Bday Arm n A.S... huhuhu